Geboorte

Lakenvelder Kalfje en Bonte Biggetjes

Vrijdag 13 mei is onze zwarte Lakenvelder koe bevallen van een rood koe kalfje.
lakenvelders

Ontstaan Lakenvelder ras

De lakenvelder is een oud ras, er zijn beschrijvingen van een dergelijk rund met een soort laken bekend uit ca. 1200.
In de zeventiende eeuw liepen er al Lakenvelders rond in Nederland, welke doelbewust gefokt werden op aftekening en andere specifieke lakenvelder eigenschappen. Omdat alleen in Nederland eeuwen gefokt is met deze runderen met hun specifieke kenmerken mogen we spreken van een echt Nederlands ras.
In de negentiende eeuw werden de Lakenvelder veel gehouden door aristocraten (er waren toen ca. 1000 Lakenvelders door heel Nederland) en werd het daarom ook wel park rund genoemd. I
In 1918 waren er nog maar ongeveer 300 Lakenvelders in Nederland, dit kwam door de ruimingen i.v.m. tuberculose bestrijding.
Er is toen wel geprobeerd een fokprogramma op te zetten, maar door de verschillen van mening tussen de fokkers liep dit op niets uit. In 1950 dreigde de Lakenvelder voor de tweede keer in zijn geheel uit te sterven. Er werd in dat jaar een rundvee verordening uitgevaardigd die inhield dat alleen door een stamboek erkende stieren voor de fokkerij gebruikt mochten worden. Aangezien de Lakenvelder geen stamboek had, kon er zo niet meer officieel worden gefokt. Gelukkig waren er een aantal gedreven fokkers, die stiekem een fokstier aanhielden.

Zeldzame huisdier rassen

In 1976 werd de Stichting Zeldzame huisdier rassen (SZH) opgericht. Deze stichting stelde zich ten doel om de oude, zeldzame, Nederlandse landbouwhuisdieren in stand te houden door middel van inventarisatie en registratie van individuele dieren van de (nog bestaande) rassen. De Lakenvelder valt sindsdien ook onder de zeldzame huisdier rassen.

Beschrijving

Het Lakenvelder herken je aan de witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup. De voor- en achterhand zijn zwart of rood van kleur. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen. De Lakenvelder is een fijn gebouwd rund. Meestel wat kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. De dieren hebben een sprekende kop met vluchtige horens, een dunne huid met een fijne beharing en een donker gekleurde tong. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie.

Biggen Kato

Zaterdag voor Pinksteren is onze Bonte Bentheimer zeug Kato bevallen van 8 biggetjes.
Ze zijn allemaal mooi bedekt met zwarte stipjes en ze groeien al zichtbaar.
Moeder Kato is apetrots en zorgt goed voor haar kroost.

De Höfte is 7 dagen per week geopend, dus kom snel kijken naar de biggetjes en het kalfje Silke!
biggen kato mei 2016